Proteomics/ Metabolomics/ Mass spectrometry

Onderstaand vind je een overzicht van appartuur dat valt onder Proteomics, Metabolomics en Mass spectrometry. Scroll verder naar beneden voor verdere informatie per apparaat (zoals contactpersonen en inschrijven).


Apparaat Status
Akta Pure Systeem In gebruik
Seahorse XFe96 Analyzer In gebruik
UPLC/ MS-MS (Xevo TQ-QS) In gebruik
MassArray (Agena) In bestelling

Akta Pure Systeem

Status: in gebruik
Locatie: Ee-762
Inschrijven: papieren agenda
Contactpersoon:
Joyce Lebbink
E: j.lebbink@erasmusmc.nl

De Akta Pure van GE Healthcare is apparatuur voor het zuiveren van eiwitten. Het systeem bestaat uit meerdere pompen en kleppen om verschillende buffers over meerdere chromatografiekolommen te laten stromen, waarop eiwitmengsels in cellysaten worden gescheiden op grootte, lading of affiniteit voor bepaalde harsen. Sensoren monitoren de UV-absorptie bij elke golflengte, pH en geleidbaarheid van de buffers, druk en lucht in het systeem. Met een fractiecollector kunnen de gewenste eiwitfracties worden verzameld. Het systeem wordt aangestuurd via een gebruiksvriendelijk softwarepakket en wordt bediend op 4 graden.


Seahorse XFe96 Analyzer

Status: in gebruik
Locatie: Be-431
Inschrijven: neem contact op met Cor Berrevoets
Contactpersoon:
Cor Berrevoets
E: c.berrevoets@erasmusmc.nl

De Agilent Seahorse XFe96 Analyzer (S7800B) is ontworpen om het metabolisme van cellen te bestuderen. Zo meet de Analyzer de snelheden waarmee zuurstof consumptie en extracellulaire verzuring plaatsvindt (zgn. oxygen consumption rate (OCR) en extracellular acidification rate (ECAR)) van levende cellen in 96-well platen. OCR en ECAR zijn belangrijke maten voor mitochondriale activiteit, glycolyse en de productie van ATP. Deze metingen geven een accuraat totaalbeeld van cellulaire metabole functie in gekweekte tumorcellen, immuuncellen als ook patiëntmaterialen.


UPLC/ MS-MS (Xevo TQ-QS)

Status: in gebruik
Locatie: Be-461
Inschrijven: geen open inschrijving. Neem contact op met Peter de Bruijn.
Contactpersoon:
Peter de Bruijn
E: p.debruijn@erasmusmc.nl

In 2020 hebben we een nieuwe Waters TQ-XS triple quadrupole massaspectrometer in ontvangst genomen, gekoppeld aan een ACQUITY UPLC-systeem met de mogelijkheid tot 2D LC-technologie. Het laboratorium Translationele Farmacologie is het eerste laboratorium binnen het Erasmus MC dat een dergelijk type massaspectrometer heeft. Dit apparaat biedt de mogelijkheid tot het meten van zeer lage geneesmiddel concentraties in lichaamsvloeistoffen van patienten. Daarnaast hopen we in de toekomst methodes te kunnen ontwikkelen tot het meten van medicijnconcentraties in tumor materiaal. Dit systeem zal het laboratorium in staat stellen om nog beter de verdeling van antikanker middelen in het lichaam in kaart te brengen en in welke mate antikanker middelen de tumor weten te bereiken.


MassArray (Agena)

Status: in bestelling
Locatie: nog niet bekend
Inschrijven: nog niet bekend
Contactpersoon:
Maurice Jansen
E: m.p.h.m.jansen@erasmusmc.nl

Deze massa spectrometer is ontwikkelt voor snelle, gevoelige, goedkope en multiplex detectie van nucleizuren (middels PCR-gegeneerde amplicons).