Cell en tissue imaging

Onderstaand vind je een overzicht van appartuur dat valt onder cell en tissue imaging. Scroll verder naar beneden voor verdere informatie per apparaat (zoals contactpersonen en inschrijven).


Apparaat Status
Ultrawijde ‘field-of-view’ multi-foton-microscoop In gebruik
JPK NanoWizard 4 ultraspeed In gebruik
Metafer 5 microscoop en beeldanalyse systeem In gebruik
Light Sheet In gebruik
STED microscoop In gebruik
Leica Bond RX IHC en ISH Research Platform In gebruik
Incucyte SX5 HD/3CLR In gebruik

Ultrawijde ‘field-of-view’ multi-foton-microscoop

Status: in gebruik
Locatie: Ee-739
Inschrijven: geen open inschrijving. Er moet eerst een goed experiment worden doorgesproken en deze microscoop moet worden bediend door iemand van Miao’s groep met speciale kennis.
Contactpersoon:
Miao Ping Chien
E: m.p.chien@erasmusmc.nl

UFO2 is een zelfgebouwde screening microscoop voor enkele-cel analyse die het mogelijk maakt om agressieve of abnormale tumorigene kankercellen met hoge snelheid te screenen, identificeren en isoleren, en deze cellen vervolgens met enkele-cel genomische, transcriptomische of proteomische analyse te profileren. Deze profielen worden vervolgens gebruikt voor de ontdekking van doelwitgenen voor de ontwikkeling van biomarkers of geneesmiddelen.


JPK NanoWizard 4 ultraspeed

Status: in gebruik
Locatie: Ee-631a
Inschrijven: neem contact op met Dejan Ristic
Contactpersoon:
Dejan Ristic
E: d.ristic@erasmusmc.nl

De Nanowizard wordt gebruikt voor high speed beeldanalyse van moleculaire processen, zoals de dynamiek van DNA repair proteïnen na DNA schade.


Metafer 5 microscoop en beeldanalyse systeem

Status: in gebruik
Locatie: Ee-775
Inschrijven: volg deze link
Contactpersoon:
Arnab Ray Chaudhuri
E: a.raychaudhuri@erasmusmc.nl

De Metafer 5 is een staande fluorescentiemicroscoop (4 kleurenfilters), gespecialiseerd in de automatische detectie en beeldvorming van chromosoom metafase-spreads. Het is ook in staat micronuclei te detecteren en te scoren en beeldvorming van comet assays. Tenslotte kan het ook worden gebruikt voor immunofluorescentieanalyse van gefixeerde cellen op objectglaasjes (alleen gebruikt voor scannen en vereist andere gespecialiseerde software voor kwantitatieve analyse). Beschikbare lenzen: 20x lucht, 40x lucht, 60x olie. 


Light Sheet

Status: in gebruik
Locatie: Ee-1315
Inschrijven: volg deze link
Inschrijven voor eerste gebruikers: volg deze link
Website: volg deze link
Contactpersonen:
Gert van Cappellen (inschrijvingen)
E: w.vancappellen@erasmusmc.nl
Martijn de Gruiter (opleiding)
E: h.degruiter@erasmusmc.nl

Met de lightsheet microscoop is het mogelijk snel 3D opnames te maken van kleine organen of kleine organismen. De techniek wordt nu al direct ingezet voor het bestuderen van de hersen en tumor ontwikkeling in zebravissen. In de nabije toekomst zal het volgen van de ontwikkeling in organoids steeds belangrijker worden. Het geeft ook de mogelijkheid te onderzoeken of humane biopten, vooral naaldbiopten snel, mogelijk direct na afname onderzocht kunnen worden.


STED microscoop

Status: in gebruik
Locatie: Be-311
Inschrijven: volg deze link
Inschrijven voor eerste gebruikers: volg deze link
Website: volg deze link
Contactpersonen:
Gert van Cappellen (inschrijvingen)
E: w.vancappellen@erasmusmc.nl
Johan Slotman (opleiding)
E: j.slotman@erasmusmc.nl

De Leica STED (STimulated Emission Depletion) is een super-resolutie microscoop ontwikkeld door de nobelprijs Winnaar Stefan Hell. Met deze microscoop zijn we in staat om het gat te dichten tussen de Elektronen Microscoop en de confocale microscoop. Hierdoor kunnen we op sub-cellulair niveau bestuderen wat er mis gaat bij de ontwikkeling tijdens ziekte. Vooral de effecten van mutaties in eiwitten waarvan we weten dat ze ziekten kunnen veroorzaken kunnen nu in meer detail worden opgenomen.


Leica Bond RX IHC en ISH Research Platform

Status: in gebruik
Locatie: Be-454
Inschrijven: volg deze link
Website: volg deze link
Contactpersoon:
Hayri Emrah Balcioglu
E: tmefacility@gmail.com

Leica BOND RX voorziet in volledig geautomatiseerde kleuringen van tumorweefsel met een hoge doorloop (zgn. high-throughput) en werkbaar met meerdere detectie platvormen (zoals immune fluorescentie, immune histochemie, in situ hybridisatie, multiplex kleuringen etc.). Met Leica voldoen alle technische stappen aan persoonlijke wensen, zoals voorbereiding (bakken en de-waxen), verwijdering antigeen (incubatietijd en temperatuur), toevoeging reagentia (probe of antistof), als ook kleurcondities (incubatietijd, temperatuur, wijze van toevoeging). Daarnaast maakt Leica het mogelijk verschillende protocollen uit te voeren om assays te maximaliseren in minimale tijd, en dankzij de beperkte volumina, met economische hoeveelheden reagentia. Dit apparaat draagt bij aan de automatisering van beeldvorming van tumorweefsels met Vectra 3.0, en reduceert daarmee kosten en variabiliteit, en verhoogt robuustheid en snelheid.


Incucyte SX5 HD/3CLR

Status: in gebruik
Locatie: Be-460
Inschrijven: neem contact op met Cor Berrevoets 
Contactpersoon:
Cor Berrevoets
E: c.berrevoets@erasmusmc.nl

De Incucyte SX5 HD/3CLR maakt het mogelijk om “real-time” en meetbare beelden van levende cellen te maken. De Incucyte verzamelt en analyseert beelden van cellen op automatische wijze aan de hand van 3 verschillende fluorescente kanalen (groen, oranje en bijna-infrarood) in een standaard laboratorium incubator, en creëert ‘time-lapsed’, kinetische profielen van levende tumorcellen of immuuncellen gedurende dagen of weken. Dergelijke metingen verhogen ons inzicht in actieve biologische processen en interacties (en behandeling hiervan met geneesmiddelen) van tumorcellen.